Vaikka lapsena kuulemma kerroinkin haluavani isona jalkapalloilijaksi, en muista koskaan oikeasti haaveilleeni nappulakengistä tai pallon perässä kirmailusta. Jalkapallo ei muutenkaan kiinnostanut - paitsi tietysti ne pakolliset kentän reunalla hengailut nuorena, kun silloisen oman kaupungin poika Sami Hyypiä kävi harjoituksissa. Jotenkin löyhästi jalkapallo on kuitenkin elämässäni ollut läsnä. Oma poika jaksoi harrastaa lajia pari kesää, ja itse asiassa jalkapallon MM-kisat tulivat telkkarista silloin siinäkin baarissa, jossa minun ja mieheni yhteinen taival alkoi melko tarkkaan 20 vuotta sitten.
Varsinainen innostukseni jalkapallon seuraamiseen alkoi kuitenkin vasta kaksi vuotta sitten, kun katselin nuorimman poikani kanssa EM-kisoja. Suurimmaksi osaksi peli tosin on hidastempoista (miksi tehdä niin suuret kentät, jos pelaajat eivät edes jaksa juosta toisesta päästä toiseen?) ja maaleja syntyy aika vähän. Mutta jotain mielenkiintoista lajissa kuitenkin on, joten aion ruveta seuraamaan tänään alkavia MM-kisoja. Kisa-aikataulun mukaan osa peleistä jopa tulee siihen aikaan, että vanhakin jaksaa katsoa. Niin ja aikatauluhan minulla on tietenkin magneeteilla kiinni jääkaapin ovessa ;)
Myönnetään, että säännöistä en ymmärrä
mitään kovinkaan paljon. Tiedän toki,
että peli koostuu kahdesta 45 minuutin mittaisesta erästä, mutta koska
pelikatkojen aikana kelloa ei pysäytetä, pelin loppumisaika on arvoitus.
Kuulostaa aika järjettömältä, varsinkin näin nykyteknologian aikana.
Pelaajien teatraalinen filmaaminenkin on välillä noloa katseltavaa.
Pieni tönäys kaataa aikuisen miehen (pehmeälle nurmikolle!), mutta sen
sijaan, että nousisi reippaasti ylös ja juoksisi pallon perään tekemään
maaleja, tämä jääkin maahan itkemään ja vaikertamaan kuin pikkulapsi...
Muitakin outoja piireitä jalkapallossa on verrattuna muihin
urheilulajeihin. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi Iso-Britanniasta tulee
Englannin joukkue? Ja miksi niin monella jalkapalloilijalla on vain yksi nimi?
|
Brazuca, jalkapallon MM-kisojen virallinen pelipallo |
Joukkuiden paremmuudesta minulla on vain omat arvioni, eivätkä ne ehkä perustu varsinaiseen osaamiseen. Brasilia on aina ollut hyvä, joten oletettavasti on sitä edelleen? Heidän tähtipelaajastaan Neymarista olen jopa minäkin kuullut jotain, vaikka poika taitaa olla hädin tuskin täysi-ikäinen. Ja ainakaan katsomosta ei kannattajia puutu, kun kisataan omassa maassa. Italia lienee hyvä - muistan EM-kisoista Balotellin persoonallisen tyylin ja onnistumiset. Argentiinan on pakko olla loistava, sillä heillä on Messi, ja entäs sitten Portugali? Ronaldon - tottakai ainoastaan pelisuoritusten - takia jaksoin katsella EM-kisoja pitkin yötä silmät ristissä.
|
Cristiano Ronaldo |
Espanjan joukkueessa on myös
hyvännäköisiä hyviä pelaajia, kuten Fernando Torres. Ja Espanjahan se taisi voittaa viimeksi sekä Euroopan että maailmanmestaruudenkin, joten luulisi joukkueen olevan vahvoilla näissäkin kisoissa. USA:n pelejä en ole varmaan koskaan katsonut, mutta lehdestä näin maalivahti Tim Howardin kuvan ja sen perusteella toivon, että joukkue pysyy kisoissa mukana pitkään. Tatuoinnit ja kalju pää on aina hyvä yhdistelmä, miksei sitten myös jalkapallossa? Sen sijaan Englannin joukkueen Rooney ei vakuuta hiussiirteensä ja petturin maineensa kanssa. Kyllä nyt tarvittaisiin Beckhamia!
|
Fernando Torres |
|
Tim Howard - ja tatuoinnit |
Jonkun nettitestin perusteella minun pitäisi kannattaa Chilen joukkuetta. Minkähän näköisiä pelaajia heillä mahtaa olla? ;) Sääli kuitenkin, että yhtäkään Pohjoismaata ei ole kisoissa mukana. Voisinkin ehkä toivoa jonkun meitä lähellä olevan maan, kuten vaikka Alankomaiden, voittoa. Heillä ainakin on hauskan niminen pelaaja, Van Persie.
Näillä eväillä ei muuta kun nauttimaan jalkapallosta!