Mielestäni paras nimi - ainakin näin suomalaisittain - on sellainen, joka lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan. Oma etunimeni Nina tuli muotiin 70-luvun alussa. Sen lisäksi, että luokalla oli aina vähintään pari muuta Ninaa ja yleensä joku Niinakin, ei silloin eikä edelleenkään ole hauskaa selittää nimen kirjoitusasua. "Nina yhdellä i:llä." "Lausutaan Niina mutta kirjoitetaan Nina." Sama ongelma lienee myös tuhansilla Mia-, Pia-, Ada- ja Ida-nimisillä. Monet vanhemmat ovat huomanneet, että vaihtamalla yksi kirjain vähän erikoisempaan tavallisesta nimestä saa hienomman oloisen. Tällä hetkellä siis pienet Nicot, Micot ja Lucat ovat vielä onnellisen tietämättömiä taaperoita, mutta luultavasti myöhemmin elämässään manaavat vanhempiensa erikoisuuden tavoittelua sen yhden kirjaimen osalta.
Tämän hetken suosituimpia nimiä |
Joihinkin nimiin ihastuu sen takia, että nimestä tulee positiivisella tavalla mieleen joku ihminen oman elämän varrelta. Asia toimii päinvastoinkin, eli tuskin haluaa antaa lapselle tai lemmikille oman kouluaikaisen kiusaajansa tai ikävän opettajan nimeä. Minä tutustuin 90-luvun alussa nuorena päiväkotiharjoittelijana pieneen Iida-tyttöön, joka ihastutti olemuksellaan niin, että nykyään kissamme tottelee (siis silloin kun haluaa) samaa nimeä.
Suositut sarjat, laulut, kirjat ja etenkin julkkikset lisäävät nimien suosiota. Esikoiseni syntymävuonna eräät Ville, Saku ja Jere pelasivat Suomen jääkiekon maailmanmestariksi, ja se näkyy sen ikäluokan poikien nimissä. Cheek-buumin myötä ennätysmäärä pikkupoikia on lähiaikoina saanut nimekseen Jare. Joskus johonkin nimeen tuntee vetoa ilman mitään erityistä syytä. Kuopus halusi 6-vuotiaana vaihtaa nimekseen Erkki Pesonen, emmekä vieläkään tiedä miksi.
Täällähän on aherrettu. Huipsan kiva juttu taasen :) Facesta löytyy muuten ainakin yx Erkki Pesonen :D
VastaaPoista