lauantai 10. marraskuuta 2012

Täydellisen kirjahyllyn metsästys


Kuten kuvasta näkyy, tarvitsemme uuden kirjahyllyn. Nyt olohuoneen paraatipaikalla kököttää tuo 90-luvulla ostettu musta lastulevyhyllykkö, joka ei ole enää vuosiin (jos koskaan) ollut kiva tai tarpeeksi iso. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa löytää tuota parempaa, mutta koska kyseessä olemme me (perhe, joka tekee vähemmän tärkeitä heräteostoksia mutta vetkuttelee tarpeellisten hankintojen kanssa jopa vuosia), tämäkin projekti on edennyt oikeastaan vain ajatuksissa. Meillä luetaan paljon ja kirjat lisääntyvät koko ajan, joten heikot lastulevyhyllyt alkavat olla koetuksella.
 

Meillä kirjahylly tarvitaan nimenomaan kirjoja varten. Siihen ei siis ole tarkoitus kerätä kokoelmaa koriste-esineitä, valokuvia, kuivakukka-asetelmia tai maljakoita. Joskus meilläkin on ollut vähemmän kirjoja, joten hyllyillä on ollut muutakin tavaraa - ovatpa alimmat hyllyt olleet joskus lasten askartelujen säilytyspaikkoina  ja toimineet leikkien tiimellyksessä pehmolelujen istumapaikkoinakin.
 
Nykyinen kirjahyllymme on saanut kolhuja muutoissa, ja yhdet lasiovetkin ovat menneet rikki. Kirjoja on kasattu sinne minne niitä on saatu mahtumaan, joten ne eivät ole missään erityisessä järjestyksessä. Jos siis pitäisi löytää joku tietty kirja, etsintä olisi aika mahdotonta. Olenkin jo pohtinut mielessäni, miten järjestäisin kaikki noin 300 kirjaa uuteen kirjahyllyyn - aakkosten, värin vai aiheen mukaan? Meillä on kirjoja laidasta laitaan: dekkareita, fantasiakirjoja, elämäkertoja ja sotakirjoja. Sulassa sovussa suomalaisten Anja Snellmanin, Sofi Oksasen, Anna-Leena Härkösen, Jari Tervon ja Kari Hotakaisen kirjojen kanssa on venäläisiä klassikoita, Kurjat, Sinuhe egyptiläinen, John Irvingin tuotantoa sekä bändikirjoja. Muutama pokerikirjakin taitaa jossain lymyillä. Monet erilaiset tarinat siis kaipaisivat uutta säilytyspaikkaa.
 

Mutta millainen on täydellinen kirjahylly? Boknäs Minulle se tarkoittaa suurta, mieluiten kokonaisen seinän kokoista kirjahyllyä, joka on tehty oikeasta puusta. Näen mielessäni viereisen kuvan kaltaisen - tosin paljon suuremman - Boknäsin kirjahyllyn, jonka edessä nahkaisessa nojatuolissa istuu Jörn Donner ja sanoo: "Lukeminen kannattaa aina.". Valitettavasti näen mielessäni myös aidon Boknäsin hintalapun...

Toisaalta myös joku Ikean tai vastaavan yksinkertainen kirjahylly voisi olla kiva. Se olisi kevyemmän oloinen, edullisempi ja nuorekkaamman näköinen. Lasiovet olisivat kätevät estämään kirjojen pölyyntymisen, mutta ilman niitäkin voisin elää. Muutama ovellinenkin kaappi pitää kirjahyllyssä kuitenkin olla, sille siihen voi piilottaa vaikka valokuva-albumit. Meillä on myös metrin mittainen pino LP-levyjä, joita mielelläni myös säilyttäisin kirjahyllyssä.

Näköjään sen meille täydellisen kirjahyllyn metsästys jatkuu vielä. Ehkäpä joskus viitsimme lähteä oikein kaupoille asti vertailemaan vaihtoehtoja. Onneksi vanhan kirjahyllyn päälle mahtuu vielä jonkin aikaa kasaamaan uusia kirjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti