sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Ihan perheestä

Markettien perheparkit saavat aina minut pohtimaan perhe-sanaa syvällisemmin. Ehkä se johtuu siitä, että viisastelevien lasteni mielestä meidän pitäisi pysäköidä perheparkkiin - olemmehan perhe - ja minun mielestäni tietenkään ei, sillä meillä ei enää ole pieniä lapsia. Yleensä ajan tavalliseen parkkiruutuun ja paheksun syvästi perheparkkiin pysäköiviä itsekkäitä törppöjä, mutta joskus - yllytyshulluna - kurvaan ylellisen leveään perheruutuun. Eihän missään ole määritelty ikärajoja moisiin parkkiruutuihin, miettii lapsellisesti kapinoiva mieleni. Vai onko muka?

Ensimmäisenä perheestä tulee mieleen perinteinen ydinperhe, eli vanhemmat ja lapset. Sellainen itsellänikin on. Lapsena olen kokenut myös muunlaisia perhekoostumuksia. Jo kaksi aikuista muodostaa perheen. Lisäksi on yksinhuoltajaperheitä, uusperheitä, sateenkaariperheitä, sijaisperheitä - lista lienee loputon! Myös tiiviistä ystävyyssuhteista voi käytännössä tulla kuin perheitä. Joskus voi joutua tahtomattaankin jonkun perheenjäseneksi, esim. Kelan asumistukihakemusten tai ekomaksujen tiimoilta, kun edellinen asukas ei olekaan tehnyt muuttoilmoitusta ja on vielä väestötietojärjestelmän mukaan samassa osoitteessa uuden asukkaan kanssa!

Lapset piirsivät pieninä usein kuvia perheestämme, ja aina niihin ilmestyi äidin, isän ja veljien lisäksi myös kissojen kuvat! Kyllä minäkin karvaisia kavereitani perheenjäseninä pidän, vaikkei niitä virallisesti missään papereissa ja järjestelmissä sellaisiksi luokitellakaan. Kissojen äidiksi en sentään itseäni kutsu, ainakaan en tunnusta ;)

Pojan näkemys perheestämme päiväkoti-iässä

Tv-sarja Moderni perhe ottaa mielestäni kivalla tavalla huomioon erilaiset perheet. Siinä käsitellään hykerryttävällä huumorilla kolmen erilaisen perheen iloja ja suruja. Yksi perheistä on perinteinen ydinperhe, toisen muodostaa homopariskunta ja heidän adoptiolapsensa. Kolmas on uusperhe, jossa mies on eläkeikäinen jääräpää ja vaimo nuori ja temperamenttinen latinalaiskaunotar. Ja kaikki nämä kolme perhettä ovat vielä sukua keskenään! Astetta vakavammaksi aiheensa puolesta menee Hävyttömät, jossa kuitenkin on huumorin keinoin otettu esiin kipeä aihe, alkoholismi. Siinä perheessä tosin lapset eivät jää avuttomiksi, vaikka äiti hylkääkin heidät tyttöystävänsä takia ja isä elää omaa, alkoholinhuuruista elämäänsä. 

Tv-perhe ylitse muiden on kuitenkin Simpsonit! Tuo ihanan anarkistinen keltainen porukka on viihdyttänyt jo vuosia omalla tyylillään ja on meidän koko perheen suosikki. Niinpä en ihmetellytkään, kun 11-vuotiaani (kysyttäessä, millainen perhe meillä hänen mielestään on) vastasi: "No sarkastinen perhe tietenkin!".

1 kommentti: