perjantai 12. syyskuuta 2014

Kerro kerro kuvastin

Vessan armoton valaistus ja peilikuva aamuisin ja varsinkin huonosti nukutun yön jälkeen osoittaa, että neljäkymppisen naisen kasvot eivät enää muistuta teinitytön naamaa. Sydämenmuotoiset kasvot ja korkeat poskipäät ovat kokeneet maan vetovoiman vaikutuksen - sen mitä nuoremmat kanssasisaret eivät koskaan usko kohdalleen iskevän - ja valahtaneet alaspäin. Sama ilmiö tietysti tapahtuu muuallakin kropassa, mutta siitä ehkä joskus toiste. Tai ehkä parempi että ei. Naururyppyjä on vaikkei nauraisikaan, ja kummia juonteita on muutenkin ilmestynyt naamaan. Tervetuloa, keski-ikä!


Olin pitkään "babyface", joka näytti ikäistään nuoremmalta. Baariin mennessä siis piti aina olla paperit mukana. Sain esikoiseni 25-vuotiaana, ja vauvan kanssa liikkuessani jouduin joskus vakuuttamaan ihmettelijöille, että en todellakaan ole mikään teiniäiti. Nuorena asia harmitti, vähän myöhemmin imarteli. Vuosien varrella tilanne on kyllä tasaantunut, ja on ollut pakko sopeutua siihen, että minäkin vanhenen - hitaasti mutta varmasti.

Onneksi on keinoja edes yrittää näyttää vähän paremmalta kuin se aamuinen väsähtänyt ilmestys peilissä. Jos ei halua näytellä saunapuhdasta naamaansa ihmisten ilmoilla, voi turvautua meikkaamiseen. Parasta olisi, jos osaisi meikata niin, ettei näytä laitetulta, mutta kuitenkin hyvältä. En vielä tiedä, miten se onnistuu. Nuorena riitti, kun veti mustat kajalit silmien ympärille, nyt pitäisi kai nähdä vähän enemmän vaivaa.

Sosiaalisessa mediassa - siis lähinnä facebookissa - ollessani olen huomannut, että mikään ei oikeastaan ole sitä miltä näyttää. Ihmiset näyttävät profiilikuvissaan yllättävän kauniilta ja nuorekkailta. Olisiko kuvankäsittelyllä ehkä hieman osuutta asiaan? Kummasti ovat kuvat sumuisia ja hämyisiä, ihan kuin jotain yritettäisiin peitellä... Itse suosin kuvia, joissa näyn vain osaksi, tai jotka on otettu ollessani parhaimmillani - eli parikymmentä vuotta sitten.


Ulkonäkökeskeinen yhteiskunta ei suosi vanhenevia naisia. Sinänsä epäreilua, että jostain syystä miehet muka vaan paranevat vanhetessaan - paitsi ehkä Putin, joka omasta mielestään tarvitsi kasvojenkohotuksen voidakseen aloittaa maailman valloittamisen tosissaan. Kauneusleikkaukset ovat tätä päivää, ja varsinkin julkkiksilla on paineita näyttää kauniilta ja nuorilta. Mielestäni monilla nuoruuden tavoittelu on kyllä mennyt överiksi. Kenen mielestä kuningatar Silvia, Madonna tai vaikka ihan suomalaisittain Eija-Riitta Korhola näyttää nykyään luonnollisen kauniilta? Ja heillä sentään leikkaukset ovat ilmeisesti onnistuneet.

Myös muotisuunnittelija Donatella Versace on laittautunut "kauniiksi".

Väitänkin, että luonnollisesti vanhentunut, terveellisiä elintapoja noudattava nainen on paljon kauniimpi kuin kauneusleikkauksissa käynyt, vahanukkemaisen näköinen ikuisen nuoruuden tavoittelija. Ehkä se todellinen kauneus juuri kumpuaakin sieltä eletyn elämän juonteista?

2 kommenttia:

  1. juu ja naisen ikä näkyy yleensä kaulasta, joten aika kontrasti on, jos kasvoja on venytetty ja kiristetty, mutta kaula ja rintakehä on ryppyjä täynnä. aika koomista!

    VastaaPoista
  2. Nykyinen yhteiskunta on julma naisille. Miesten vanhettuminen on charmikasta ja miehekästä. Olen samaa mieltä, että luonnollisuus on valttia. Senkin olen huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen sitä vaikeampaa on sitä freshiä meikkiä saada. Lohdutonta kun työkaveri aamuisin toteaa väsyneen näköiseksi vaikka on ihan pirteä. Naamavärkki ei ilmeisesti enää nykyään aamuisin herää niin nopeasti "omaksi itsekseen" kun herään.

    VastaaPoista